歡迎來到Price
Price

Instagram 新功能:Cap 別人 Story 會被篤灰

2018-02-13

Instagram「抄考」Snapchat 推出「閱後即焚」的 Story 功能之後,大受用家歡迎,更有不少人喜歡 Cap 低別人的 Story 慢慢 J,但正所謂:「天網恢恢 疏而不漏」,以後真係「若要人不知,唔好 Cap Story!」

雖然話 Instagram「抄考」了 Snapchat,但未有將 Snapchat 的「被 Cap 圖提示功能」一併搬字過紙,現時用戶在 Instagram 上張貼的 Story 有如「無掩雞籠」任 Cap 唔嬲,但今後情況可能不同。

近日 Instagram 在部份用家的應用程式中測試新功能:如果用家的 Story 被截圖將會收到通知。如果你是經常 Cap 圖的「圖夫」就要小心,功能正式推出後,你有一次機會!(系統會彈出提示「下一次再截圖/螢幕錄影時,上載者會收到通知。」)

但如果事必要 Cap 都唔係無辦法,其實只要使用電腦版的 Instagram 又或者開啓飛行模式來 Cap 圖就可以繞過監視。

-----

此文章由友站 C6UP 提供

想早一步接收最新科技、有趣資訊,Like Facebook 專頁

注意!Price 限時購出沒!精選貨品,日日更新,立即搶購!

 

  • Facebook 留言
訊息中心

此項目已被移除。